Iyengarjoogan ytimessä Göteborgissa

Pohjoismainen iyengarjoogaseminaari pidettiin Ruotsin Göteborgissa 10.–13.5.2018. Opettajana oli Abhijata Sridhar Iyengar, B.K.S. Iyengarin tyttärentytär ja Punen iyengarjoogainstituutin (RIMYI) manttelinperijä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Iyengarin perheenjäsen saatiin opettamaan Pohjoismaihin. Ohjelmassa olikin täyslaidallinen taattua iyengarjoogan opetusta suoraan lajin ytimestä.

Abhijata (Abhi) on opiskellut joogaa suuren isoisänsä, samoin kuin tätinsä Geetan ja enonsa Prashantin, opastuksella 16-vuotiaasta asti. Nyt 36-vuotiaana hän on hämmästyttävän kypsä ja syvällinen opettaja. Hänellä oli opetuksessaan koko tila napakasti hallussa, mutta ilman alentavuutta tai suurta egoa. Hänestä huokui samalla inhimillisyys ja lämpö, ja vahvaa opetusta ryyditti usein lempeä huumori. Hän hallitsi suvereenisti joogan filosofian ja leipoi sen mukaan asanatyöskentelyyn. Herkullisia olivat myös hänen tarinansa kokemuksistaan isoisänsä joogaopissa, niin suvun yhteisillä piknikretkillä kuin instituutin harjoituslattiallakin.

Paikalla oli arviolta 200 joogia, myös muista maista kuin Pohjoismaista. Seminaari avattiin kaikille joogeille, jotta siihen saataisiin riittävästi osallistujia. Siihen nähden sisältö oli laaja ja haastetta riitti myös pidempään tehneille. Välillä asanoita tehtiin nopeassa tahdissa ja välillä saatiin hyvinkin yksityiskohtaista opetusta. Kukaan ei näyttänyt putoavan kelkasta, mikä on yksi mestarillisen opetuksen piirteistä. Suomesta oli mukana 15 hengen tiimi innokkaita joogeja, joista jokainen sai varmasti paljon tuomisia omaan joogaharjoitukseensa ja -opetukseensa.

Tapahtuman järjestänyt Ruotsin ja Norjan iyengarjoogayhdistys onnistui esimerkillisesti ensimmäisen kansainvälisen ison joogatapahtuman järjestämisessä. Jokainen yksityiskohta oli mietitty tarkasti ja osallistujat saivat keskittyä harjoitukseen hienoissa puitteissa. Samalla juhlistettiin Ruotsin yhdistyksen 10-vuotissyntymäpäivää. Suomen tuoreella yhdistyksellä oli ilo antaa naapurillemme onnentoivotukset.

Jarno Mäkelä