B.K.S. Iyengar alkoi kehittää iyengarjooganopettajakoulutus- ja sertifiointijärjestelmää jo 1960-luvulla. Vuosikymmenten saatossa sertifiointijärjestelmä on hioutunut ohjaamaan iyengarjooganopettajien opiskelua ja kehitystä joogan harjoittajina ja opettajina. Se on kansainvälisesti katsottuna järjestäytynein, valvotuin, kokonaisuutena yhdenmukaisin ja vaativin jooganopettajien osaamista ja opettamisen laatua valvova järjestelmä. Vuonna 2020 iyengarjooganopettajaksi opiskeleminen muuttui mentrorointipohjaiseksi ja sertifikaatiotasot vähenivät aiemmasta yhdestätoista viiteen tasoon.
MENTOROINTIIN POHJAUTUVA OPETTAJAKOULUTUS
Iyengarjooganopettajaksi opiskellaan mentorointisuhteessa. Mentorointisuhteeseen voi hakeutua, jos on harjoitellut säännöllisesti iyengarjoogaa vähintään kolme vuotta. Mentoreina voivat toimia Suomen iyengarjoogayhdistyksen rekisterissä olevat, vähintään 2. tasokokeen suorittaneet, sertifioidut iyengarjooganopettajat. Katso tällä hetkellä Suomessa mentoroivat opettajat sivun lopusta.
Mentorointisuhde on virallinen, Suomen iyengarjoogayhdistyksen hyväksymä ja yhdistykselle rekisteröity opetussuhde, jossa opettaja ja oppilas sitoutuvat työskentelemään siten, että mentoroitavan on mahdollista valmistua iyengarjooganopettajaksi ja saavuttaa sertifikaatin edellyttämä osaamistaso. Mentorointi järjestetään niin, että se on linjassa RIMYI:n laatiman opetussuunnitelman sekä näyttökokeita ja sertifiointeja koskevien ohjeistusten kanssa. Tasokokeeseen voi osallistua, kun mentori katsoo, että mentoroiva on siihen valmis. Aikaa ensimmäiseen tasokokeeseen valmistautumiseen menee noin kolme vuotta. Seuraavilla tasoilla on suositeltavaa vähintään 3-4 vuoden väli. Näin opiskelija ehtii harjoitella ja sisäistää oppimaansa.
Mentorointisuhteessa opettaminen ja opiskelu on suunnitelmallista, tavoitteellista ja sertifiointitason opetussuunnitelman mukaista. Mentorointisuhteessa harjoitellaan iyengarjoogaa, opiskellaan iyengarjoogan opettamista ja avustetaan tunneilla. Opettajaksi opiskellessa otetaan haltuun myös anatomian ja joogafilosofian tasokohtaiset oppisisällöt sekä iyengarjoogan opettamisen kannalta tärkeitä niin kutsuttuja laaja-alaisia taitoja, kuten ryhmän johtamista ja havainnoimista. Keskeisiä laaja-alaisia taitoja ovat myös eettisten periaatteiden, yaman ja niyaman, soveltaminen ja opettaja–oppilas -suhteeseen liittyvän vastavuoroisuuden vahvistaminen.
Mentorin tehtävä on varmistaa, että mentoroitava hallitsee sertifikaatiotasonsa opetussuunnitelman mukaisen sisällön ja taitaa iyengarjoogatuntien laadukkaan opettamisen sen mukaisesti. Mentoroinnin tarkoitus on sertifioidun iyengarjooganopettajan ja sellaiseksi opiskelevan oppimisprosessin tukeminen, ja osaamisen saattaminen sellaiselle tasolle, että sertifioitu iyengarjooganopettaja voi toimia itsenäisesti iyengarjooganopettajan työssä sertifikaatin salliman opetusluvan mukaisesti.
Mentoroitavalla on viikottainen oppimisprosessi mentorinsa kanssa ja sen tukena voi olla strukturoitua oppimista koulutusseminaareissa tai työpajoissa. Koulutusseminaarien ja työpajojen tulee olla avoimia kaikille iyengarjoogan harjoittajille eli ne eivät voi olla vain mentoroitaville rajattuja tilaisuuksia. Etäopiskelua voi hyödyntää etenkin silloin, jos mentori asuu eri paikkakunnalla mentoroitavan kanssa. Myös opetussuunnitelmaan sopivat verkkokurssit ovat mahdollisia opiskelutapoja (esimerkiksi anatomia ja filosofia).
Mentori seuraa ja ohjaa mentoroitavan kehittymistä suunnitelmallisesti ja systemaattisesti, antaa tuntien sisällä ja ohessa mentorointisuhteen mukaista henkilökohtaista ohjausta sekä itsenäisesti opiskeltavia tehtäviä. Kahdenkeskiset ohjauskeskustelut ovat keskeinen osa mentorointisuhdetta. Mentoroitavalle voidaan antaa myös kotitehtäviä, joita hän työstää itsenäisesti ja/tai vertaisryhmässä ja valmiit tehtävät käydään läpi esimerkiksi tapaamisessa mentorin kanssa.
Mentoroinnin toteutustapa on mentorin ja mentoroitavan sovittavissa, kuitenkin niin, että pääpaino on säännöllisessä viikkotunneille osallistumisessa, niiden seuraamisessa ja avustamisessa. Mentorointisuhdetta ei voi toteuttaa esimerkiksi ainoastaan seminaareihin ja työpajoihin osallistumisina.
Jokaisella sertifioidulla iyengarjooganopettajalla olisi suositeltavaa olla virallinen mentori, jonka lisäksi hänellä voi olla myös useita epävirallisia mentoreita ja opettajia. Virallinen mentorointisuhde on tärkeä etenkin silloin, jos iyengarjooganopettaja aikoo suorittaa seuraavia tasokokeita.
Tarkemmat mentoroinnin järjestämistä koskevat ohjeet on kerrottu Suomen iyengarjoogayhdistyksen Mentorointioppaasta, joka on tarkoitettu sekä mentoreille että mentoroitaville.
Kiinnostuitko iyengarjooganopettajaksi opiskelemista? Keskustele asiasta oman iyengarjooganopettajasi kanssa tai ota yhteyttä Suomen iyengarjoogayhdistykseen.
Sertifikaatiotasot ja näyttökokeet
Sertifikaatiotasoja on viisi:
- Taso 1 (entinen Introductory 2)
- Taso 2 (entinen Intermediate Junior 1 ja Intermediate Junior 2)
- Taso 3 (entinen Intermediate Junior 3, Intermediate Senior 1, Intermediate Senior 2, Intermediate Senior 3)
- Taso 4 (entinen Advanced Junior 1, Advanced Junior 2, Advanced Junior 3, Advanced Senior 1, Advanced Senior 2)
- Taso 5
Sertifikaatio tapahtuu näyttökokeiden kautta. Sertifiointi oikeuttaa opettamaan iyengarjoogaa ja käyttämään iyengarjoogan tavaramerkkiä. Näyttökokeeseen osallistumiseen tarvitaan kahden opettajan suositus, joista toinen voi olla kokeeseen osallistujan oma mentori. Mentoroitava ilmoittaa halustaan osallistua näyttökokeeseen Suomen iyengarjoogayhdistykselle.
Suomen iyengarjoogahdistys järjestää näyttökokeen, kun kokeeseen osallistujia on riittävästi tai ohjaa mentoroitavan näyttökokeeseen ulkomaille. Näyttökokeisiin osallistuminen ulkomailla sovitaan Suomen iyengarjoogayhdistyksen ja näyttökokeen järjestävän yhdistyksen kesken. Näyttökokeita voidaan järjestää myös yhteistyössä muiden Euroopan maiden yhdistysten kanssa, joten ne voivat tapahtua myös muualla kuin Suomessa. Mentoroitava maksaa itse näyttökokeisiin osallistumisesta koituvat kustannukset.
Mentoroivat opettajat
Tällä hetkellä Suomessa mentorointia tarjoavat opettajat:
Mentorointi sopii myös oman harjoituksen syventämiseen. Ota rohkeasti yhteyttä opettajaan ja aloita keskustelu mentorointiohjelmasta!
- su 27.10. klo 17-19
- Suomen iyengarjoogayhdistyksen joogastudiolla Punavuorenkatu 4 B
- mentorointimallia esittelemässä ja kysymyksiin vastaamassa Katja Lilja ja Anneli Rautiainen