B.K.S. IYENGAR

image69Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (14.12.1918 -20.8.2014) on yksi aikamme kuuluisimmista joogamestareista. Hän syntyi pienessä Bellurin kylässä Etelä-Intiassa. Köyhyys ja lukuisat sairaudet värittivät hänen lapsuuttaan ja nuoruusvuosiaan. B.K.S. Iyengarin sisar avioitui kuuluisan joogamestari Tirumalai Krishnamacharyan kanssa. Iyengar muutti 15-vuotiaana heidän luokseen asumaan Mysoreen apupojaksi. Krishnamacharya opetti joogaa Iyengarille jonkin verran ja otti tämän mukaan kiertäviin jooganäytöksiin.

Ahkera uurastus joogan parissa tuotti tulosta ja Iyengarin terveys alkoi vähitellen parantua. Hän vakuuttui joogan voimasta ja hänestä tuli sen intohimoinen harjoittaja. Vaikeat ajat inspiroivat häntä harjoittelemaan vain entistä sitkeämmin. Iyengar jatkoi omaa joogaharjoitustaan koko loppuelämänsä aivan viimeiseen asti vielä 95-vuotiaana.

maxresdefaultIyengarista tuli opettaja, kun hänet lähetettiin Puneen kielitaidottomana ummikkona vuonna 1936 opettamaan joogaa naisille – ensimmäisenä Intiassa. Iyengar oli pakotettu kehittämään oma tehokas opetustyylinsä varhain: hän ei esimerkiksi voinut koskea naisia, joten suullisten ohjeiden tuli olla tarkkoja ja tarkoituksenmukaisia. Omalta opettajaltaan hän sai vain vähän ohjeita harjoitukseen tai opettamiseen, ja on sikäli pitkälti itseoppinut.

Iyengarin opetusura otti uuden suunnan, kun hän sai oppilaakseen viuluvirtuoosi Yehudi Menuhinin vuonna 1952. Menuhin kutsui Iyengarin ensimmäisenä opettamaan Eurooppaan, mistä sai alkunsa toistuvat opetusmatkat länsimaihin vuosikymmenten ajaksi.

kirjaVuonna 1966 julkaistiin Iyengarin ensimmäinen kirja Light on Yoga, joka nousi pian moderniksi ”joogan raamatuksi”. Sittemmin häneltä on ilmestynyt lukuisia joogakirjoja. 1960-luvun loppuun mennessä Iyengar kehitti iyengarjoogan opettajakoulutuksen länsimaihin ja 1970-luvulla ensimmäiset oppilaat alkoivat matkustaa Intiaan mestarin oppiin.

Yhä aktiivisesti toimiva joogainstituutti Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) avasi ovensa Punessa vuonna 1976. Instituutti on nimetty Iyengarin edesmenneen vaimon, Ramamanin, muistolle. Rakastavassa avioliitossa syntyi seitsemän lasta. Vanhin tytär Geeta (s. 1944), ainoa poika Prashant (s. 1949) ja tyttären tytär Abhijata jatkavat Iyengarin elämäntyötä RIMYI:ssä.

Iyengarilla on ollut merkittävä rooli joogan leviämisessä länsimaihin. Muun muassa tarkka linjaus ja apuvälineet ovat Iyengarin lahja koko joogamaailmalle. Nerokkaan opettajan merkityksestä kertoo esimerkiksi se, että Time-lehti valitsi 2004 hänet maailman 100  vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon. Myös Intian valtio palkitsi B.K.S. Iyengarin vuonna 2014 Padma Vibhushan –arvonimellä, joka on toiseksi arvokkain siviilikansalaisille annettavista kunnianosoituksista Intiassa.