B.K.S. Iyengar

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (14.12.1918–20.8.2014) on yksi aikamme tunnetuimmista joogamestareista. Hän syntyi pienessä Bellurin kylässä Etelä-Intiassa. Köyhyys ja lukuisat sairaudet värittivät hänen lapsuuttaan ja nuoruusvuosiaan. B.K.S. Iyengarin sisar avioitui kuuluisan joogamestari Tirumalai Krishnamacharyan kanssa. Iyengar muutti 15-vuotiaana heidän luokseen asumaan Mysoreen apupojaksi. Krishnamacharya opetti joogaa Iyengarille ja otti tämän mukaan kiertäviin jooganäytöksiin.

Iyengar harjoitteli ahkerasti, ja vähitellen hänen terveytensä kohentui. Hän vakuuttui joogan voimasta ja omistautui intohimoisesti harjoitukselle. Vaikeat ajat inspiroivat häntä harjoittelemaan entistä sitkeämmin.

Vuonna 1936 Iyengar lähetettiin Puneen opettamaan joogaa naisille – ensimmäisenä Intiassa. Ensimmäiset vuodet uudessa kotikaupungissa olivat haastavia. B.K.S. Iyengar ei osannut aluksi paikallista kieltä ja puhui englantia vain vähän. Oppilaat kuitenkin pitivät Iyengarista ja hän löysi suojelijoita, joten opetusura pääsi alkuun. Tarkka ja selkeä opetustyyli sai alkunsa jo varhain, koska naisia oli soveliasta opettaa vain sanallisesti. Ohjeiden tarkoituksenmukaisuudesta onkin kehittynyt yksi keskeinen piirre iyengarjoogassa.

Erityisen haasteellinen ajanjakso alkoi vuonna 1940, kun vakituinen opetuspesti Deccan Gymkhananalla päättyi. Hän jatkoi joogademonstraatioita ja opetti yksityistunteja. Vuonna 1943 Iyengar avioitui Ramamanin kanssa ja perustavat kodin Puneen. Rakastavassa avioliitossa syntyi seitsemän lasta. Taloudelliset haasteet helpottivat vasta vuonna 1946.

Vuonna 1948 Iyengar tapasi Krishnamurtin, joka oli yksi ajan tunnetuimpia filosofeja, ja opetti häntä seuraavat 20 vuotta. Iyengarin opetusura otti uuden suunnan, kun hän sai oppilaakseen viuluvirtuoosi Yehudi Menuhinin vuonna 1952. Menuhin kutsui vuonna 1954 Iyengarin opettamaan Eurooppaan, mistä sai alkunsa toistuvat opetusmatkat länsimaihin. Vuonna 1965 julkaistiin Iyengarin ensimmäinen kirja, Light on Yoga, joka nousi pian yhdeksi joogan perusteokseksi. Sittemmin häneltä on ilmestynyt lukuisia joogakirjoja. 1960-luvun loppuun mennessä Iyengar kehitti länsimaihin suunnatun iyengarjoogan opettajakoulutuksen ja 1970-luvulla ensimmäiset oppilaat alkoivat matkustaa Intiaan mestarin oppiin.

Yhä aktiivisesti toimiva joogainstituutti Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) avasi ovensa Punessa vuonna 1976. Instituutti on nimetty Iyengarin edesmenneen vaimon, Ramamanin, mukaan. Gurujin vanhin tytär, Geeta Iyengar (1944–2018), oli arvostettu joogaopettaja ja aktiivisesti mukana instituutin toiminnassa äkilliseen poismenoonsa saakka. Tällä hetkellä B.K.S:n ainoa poika Prashant (s. 1949) ja tyttärentytär Abhijata jatkavat Iyengarin elämäntyötä RIMYI:ssä. Myös muut perheenjäsenet ovat mukana instituutin toiminnassa.

Iyengarilla on ollut merkittävä rooli joogan leviämisessä länsimaihin. Muun muassa tarkka linjaus ja apuvälineet ovat Iyengarin lahja koko joogamaailmalle. Iyengar kertoo käyttäneensä ensimmäisen kerran apuvälineitä jo vuonna 1948, mutta aloitti niiden systemaattisen tutkimisen ja kehittämisen 1970-luvulla. Hänelle oli tärkeää, että joogan harjoittaminen olisi kaikille mahdollista iästä ja terveydentilasta riippumatta. Nerokkaan opettajan merkityksestä kertoo esimerkiksi se, että Time-lehti valitsi hänet vuonna 2004 maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon. Myös Intian valtio palkitsi B.K.S. Iyengarin vuonna 2014 Padma Vibhushan -arvonimellä, joka on toiseksi arvokkain siviilikansalaisille annettavista kunnianosoituksista Intiassa.

Iyengar jatkoi harjoitteluaan 95-vuotiaaksi eli elämänsä loppuun saakka. Iyengarjooga on B.K.S. Iyengarin omassa intensiivisessä harjoituksessa ja vuosikymmenien opettamistyössä kehittynyt joogamuoto. Hänen mukaansa keho on ensimmäinen apuväline henkiseen harjoitukseen.

“You see only my asana practise, but I see the whole of yoga in my asana practise.”